Grevă și nu prea la DJTS. Angajații direcției s-au prezentat la serviciu
Sindicatul Naţional Sport şi Tineret anunţase luna trecută că salariaţii din unităţile subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului şi din federaţiile sportive naţionale vor intra în grevă începând de miercuri, după ce pe 27 iulie a fost programată o primă grevă de avertisment cu încetarea activităţii timp de două ore, răstimp în care salariaţii au protestat în faţa instituţiei. La o săptămână distanţă, a fost pichetat sediul Ministerului Tineretului şi Sportului, în absenţa reprezentanţilor din Ialomiţa, iar miercuri, cei 16 sindicalişti din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Tineret şi Sport au fost prezenţi „in corpore” la datorie, deşi calendarul protestelor stabilit la nivel naţional includea greva generală.
Pe lista revendicărilor sindicaliştilor din DJTS se numără reîncadrarea personalului conform Legii 153/2017 a salarizării unitare, plata activităţilor prestate în zilele de week-end şi a orelor suplimentare. Aceştia solicită, în acelaşi timp, încadrarea corespunzătoare funcţiilor, aplicarea în mod egal a regulamentului privind sporurile, suplimentarea numărului de angajaţi şi deblocarea posturilor vacante.
Sindicaliştii reclamă faptul că în cadrul direcţiilor subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului sunt salarii diferite pentru funcţii similare. În acest sens se solicită imperativ egalizarea salariilor la nivelul maxim aflat în plată pentru funcţii similare.
Lipsa de personal şi supraîncărcarea cu sarcini a angajaţilor existenţi este o altă nemulţumire a angajaţilor din sistemul în care, spre exemplu, administratorul este şi mecanic şi fochist, instalator şi şofer etc. Cumulul de funcţii este astfel dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea pe care o presupuse gama integrală de atribuţii.
70% dintre salariaţi au venituri de 1.300 de lei net, fără diferenţiere în funcţie de studii, funcţii, răspundere sau complexitatea muncii.
Funcţiile specifice (medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, şofer, recepţioner, cameriste, profesor – antrenor) sunt încadrate incorect şi neunitar, marea majoritate a salariilor fiind egale cu sau aproape de minimul brut pe economie. În plus, sporul sau gradaţia de vechime nu sunt acordate, fiind plătiţi similar angajaţii cu un an vechime şi cei care lucrează de mai bine de trei decenii. Asta, deşi există hotărâri judecătoreşti care spun fără echivoc că gradaţia de vechime se acordă la salariul de bază minim brut, nefiind inclusă în acesta. Or, MTS a refuzat sistematic acordarea gradaţiei de vechime. Mai mult decât atât, au fost situaţii în care nou-veniţii în sistem au fost angajaţi cu salarii mai mari decât „veteranii”.
Pentru ca tabloul să fie complet, ar mai fi de menţionat şi că de la 1 ianuarie 2018, antrenorii care trimit sportivi la loturile naţionale nu mai beneficiază de sporul de 25% şi nici voucherele de vacanţă nu sunt acordate în toate structurile din subordinea Ministerului Tineretului şi Sportului.
Drama salariaţilor din teritoriu este cu atât mai mare cu cât, în general, aceştia sunt plătiţi de la înfiinţarea direcţiilor judeţene cu salariul minim pe economie, în condiţiile în care angajaţii direcţi ai MTS au posibilitatea de a-şi „rotunji” veniturile cu prime multianuale mai mult decât consistente.
Situaţia este cu atât mai de nesuportat cu cât de la declanşarea acţiunilor revendicative de la Bucureşti nu s-a primit nici cel mai mic semnal că s-ar dori rezolvarea problemelor sau măcar declanşarea de negocieri reale în vederea deblocării situaţiei.
Robert-Viorel Dincă
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare