Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

Liviu Cazan, acuzat că a vândut lemne de 65.000 de lei fără acte în dosarul în care a fost trimis în judecată

Pe 20 iulie 2016, Coman Mihail, un fost pădurar, depunea un denunţ la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa prin care sesiza că funcţionari din cadrul Direcţiei Silvice Ialomiţa, dar şi din cadrul Gărzii Forestiere Bucureşti, sunt implicaţi în fapte de corupţie şi de evaziune fiscală.


Concret, Coman Mihail le-a spus procurorilor că pădurarii cotizează în bani sau „în natură” la şeful Ocolului Silvic Slobozia, Tiberiu-Bogdan Nicolae, pentru a-şi păstra funcţiile, iar Direcţia Silvică Ialomiţa angajează chiar şi pădurari fără studii de specialitate. Mai mult, acesta susţinea că Tudorel Răduţă, şeful Districtului IV Slobozia, este implicat în fapte „murdare”, iar banii rezultaţi în urma acestora ajung la Bogdan Nicolae pentru favorizare şi protecţie la controalele efectuate.

Totodată, Coman Mihail a dat detalii cu privire la un grup organizat care, spunea el, fraudează Direcţia Silvică Ialomiţa şi este format din conducerea instituţiei, dar şi alte persoane. Acelaşi denunţător l-a indicat pe Constantin Stanciu (zis şi „Marinel” din Săveni), patronul SC Rapid Intermed SRL, ca fiind cel care controlează Direcţia Silvică Ialomiţa şi Garda Forestieră Bucureşti cu bani obţinuţi din evaziune fiscală şi fraudă cu material lemnos.

Cum s-a ajuns la fostul viceprimar al municipiului Urziceni

La circa opt luni distanţă de la denunţ, poliţiştii judiciari din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Ialomiţa s-au sesizat din oficiu şi au deschis un dosar penal pentru fapte de evaziune fiscală, comise de Constantin Stanciu, reprezentantul Rapid Intermed SRL, şi Aurelian Bunghez, administratorul Genua Center SRL, în perioada 2013-2015.

La scurt timp, în urma unei sesizări a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Ialomiţa, în atenţia organelor de anchetă au ajuns şi Liviu-Aurelian Cazan, fost viceprimar al municipiului Urziceni, dar şi partenerul de afaceri al acestuia, Viorel Stoica, ambii fiind acuzaţi de evaziune fiscală. Viorel Stoica era administrator şi asociat al SC Link SRL, iar Liviu Cazan, asociat. Organele judiciare au descoperit că în evidenţa contabilă a SC Link SRL figurau venituri din activitatea de exploatare forestieră începând cu luna martie 2015, nefiind declarate şi veniturile obţinute în luna decembrie 2014 din exploatarea unui volum de 683 mc material lemnos.

Potrivit rechizitoriului, cel care l-a ajutat pe Liviu Cazan să comită infracţiunea de evaziune fiscală a fost Constantin Stanciu. În calitate de administrator al Rapid Intermed SRL, în luna octombrie 2014, acesta a fost de acord să semneze contracte de vânzare-cumpărare pentru întreaga cantitate. Ulterior, Stanciu a primit suma de 54.640 de lei de la Liviu Cazan, prin intermediul lui Bogdan Nicolae. Ulterior, aceeaşi sumă de bani a fost transferată prin ordin de plată, din contul Rapid Intermed SRL către numita P. A.. Conform normelor silvice de atunci, obligativitatea emiterii avizelor de însoţire a materialului lemnos revenea societăţii care era menţionată în documente că a achiziţionat masa lemnoasă – în cazul de faţă, Rapid Intermed SRL. Astfel,

procurorii susţin că Liviu Cazan a obţinut din vânzarea la negru a cantităţii de 683 mc material lemnos nici mai mult nici mai puţin de 184.410 lei şi a prejudiciat statul cu 65.021 lei – 44.258 de lei TVA de plată şi 20.763 de lei impozit pe profit. De altfel, este singura acuzaţie care i se aduce lui Cazan în acest dosar.

Fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală

Sunt acuzaţiile care li se aduc inculpaţilor Aurelian Bunghez, Bogdan Nicolae şi Constantin Stanciu.

În sarcina lui Bunghez au fost reţinute cinci infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale şi o infracţiune de complicitate la evaziune fiscală. Bunghez a semnat în fals mai multe documente – o autorizaţie de exploatare, un act de constatare, un proces-verbal de control şi un proces-verbal de primire. În 2013, tot Bunghez, a semnat în fals, în calitate de administrator al Genua Center SRL, un contract de vânzare-cumpărare a 930 mc material lemnos, pentru a-l ajuta pe Bogdan Nicolae să vândă întreaga cantitate fără să mai plătească taxe statului român, după modelul pus în aplicare şi de Liviu Cazan şi Constantin Stanciu, un an mai târziu.

Bogdan Nicolae are de răspuns pentru o singură faptă, la fel ca fostul viceprimar al Urziceniului. Din vânzarea cantităţii de lemn menţionată mai sus, fostul şef al Ocolului Silvic Slobozia a obţinut venituri de 251.100 lei, prejudiciind statul cu 79.640 de lei.

În sarcina lui Constantin Stanciu au fost puse cinci infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, o infracţiune de complicitate la evaziune fiscală – sprijinul dat lui Liviu Cazan – şi o infracţiune de evaziune fiscală. Stanciu a comercializat fără documente legale aproximativ 4.000 mc de material lemnos, aducând statului un prejudiciu de 288.579 de lei.

Cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată pe data de 04 februarie a.c., în stare de libertate, la Tribunalul Ialomiţa. Până acum, nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Andrei Banu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare