Culturile de grâu, orz și rapiță sunt „în grafic" din punct de vedere al necesarului de apă din sol
// AUTOR: Robert-Viorel Dincă / FOTO: agrointel.ro
Testele de sol au vizat umiditatea solului la culturile de grâu, orz şi rapiţă care au fost irigate cu norme cuprinse între 800 şi 1000 de metri cubi/hectar.
Analizele rezultate în urma măsurătorilor prin metoda cunoscută în rândul specialiştilor agronomi drept „bilanţul apei” a rezultat că la grâu pe stratul de sol cuprins între 0 şi 20 de centimetri gradul de aprovizionare este optim în timp ce pe segmentul 20-50 cm se manifestă chiar exces de umiditate. Grâul este înfrăţit încă din iarnă şi urmează să intre în faza de alungire a paiului, decisivă pentru evoluţia viitoare a plantelor. Culturile semănate în luna octombrie şi irigate imediat după însămânţare au asigurat momentan necesarul de apă la fel ca şi cele de orz aflate deja în faza de alungire a paiului, pe nivelul de sol 0-20 cm înregistrându-se nivel optim de aprovizionare, iar în profunzime chiar exces de umiditate.
În ceea ce priveşte culturile de rapiţă, semănate în august şi septembrie, testele de sol au relevat faptul că acestea, intrate în iarnă în faza de vegetaţie cu 6-8 frunze, sunt în acest moment în plină dezvoltare şi au asigurat necesarul de apă până la 50 de centimetri adâncime.
Viorel Nica, preşedintele Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii, precizează că „având în vedere valorile evapotranspiraţiei la culturile de grâu şi orz, în faza
de împăiere, precum şi la rapiţă 6-8 frunze, pierderile de apa sunt cuprinse între 0,5 mm si 2,7 mm/zi) rezultând o pierdere a apei din sol de 6 milimetri până la sfârşitul lunii martie reprezentând aproximativ 160m3/ha. Practic, asta înseamnă că pe intervalul 0-20 cm e recomandat ca începând cu 1 aprilie să se dea startul irigărilor, deoarece tendinţa este de depăşire a plafonului minim de apă”. Norma de udare ar urma să fie în prima fază de 200 de metri cubi pentru fiecare hectar.
Testele de sol au fost efectuate de specialiştii ANM în zona Feteşti pe o suprafaţă totală de 2100 de hectare, dintre care 900 sunt cultivate cu grâu, respectiv câte 600 cu orz şi rapiţă.
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare