Decizie a Curţii de Apel Bucureşti. Parchetul judeţean a dat-o în bară cu dosarul poliţiştilor de la Autostrăzi
Spre exemplu, în cazul poliţistului Marius Ivanciu, doar 3 fapte de luare de mită din 24 mai rămân în picioare – din data de 07.08.2017, ora 12:00:48, când a primit mită 100 de lei, din data de 23.08.2017, ora 11:56:08, când a primit bunuri şi din data de 31.08.2017, ora 8:44:40, când a primit două bonuri valorice de câte 50 de lei.
Judecătorii din Capitală au apreciat că nici infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată nu este suficient relatată de către organele judiciare. Anchetatorii îl acuzau pe Ivanciu că în perioada 30 iulie 2017 – 06 august 2017 nu a sancţionat trei conducători auto pentru contravenţiile pe care le constatase.
Cu toate acestea, potrivit rechizitoriului, în sarcina lui Marius Ivanciu mai sunt puse două infracţiuni – instigare la fals material în înscrisuri oficiale, după ce l-a convins pe Marcel Craiu să semneze, în fals, un proces verbal de contravenţie; favorizarea făptuitorului, după ce a constatat că un şofer conducea un autoturism neînmatriculat şi nu a luat măsurile care se impun.
Cel mai ghinionist dintre inculpaţi este Viorel Hnatiuc, care are o singură acuzaţie de luare de mită. Procurorii au reţinut că, pe data de 25.08,2017, ora 10:08:15, Hnatiuc a primit şpagă 50 de lei. În cazul său, magistraţii Curţii de Apel au constatat că fapta este suficient descrisă.
Cei mai norocoşi au fost albiţi în totalitate
Vorbim despre Andreas-Cristian Condari şi Ionuţ-Adrian Măgureanu.
Condari era acuzat de luare de mită în formă continuată (16 fapte) şi abuz în serviciu în formă continuată (două fapte). Judecătorii CAB au decis că nici una dintre fapte nu este relatată satisfăcător. La fel s-a întâmplat şi în cazul lui Măgureanu, în sarcina căruia erau reţinute aceleaşi infracţiuni – luare de mită în formă continuată (12 fapte) şi abuz în serviciu în formă continuată (două fapte).
Ce se va întâmpla cu dosarul
La ultimul termen s-a hotărât ca decizia să fie comunicată procurorului de caz, care avea timp 5 zile să remedieze neregularităţile, adică să descrie mai amplu faptele menţionate de judecător. Mai mult, începerea judecăţii, dispusă de Tribunalul Ialomiţa în noiembrie 2018, a fost înlăturată.
N-ar fi exclus, totodată, ca procurorul să solicite sau să fi solicitat restituirea cauzei pentru reluarea anchetei. Următorul termen are loc pe 10 iunie a.c..
Trei poliţişti au primit libertate de mişcare
Asupra poliţiştilor Ivanciu, Condari, şi Măgureanu nu mai există nici o măsură preventivă, potrivit unei decizii a Tribunalului Ialomiţa din data de 10 aprilie. Aceştia pot face absolut tot ce vor, inclusiv să părăsească ţara fără să anunţe sau să ceară permisiunea vreunui organ de anchetă.
Marcel Craiau, care s-a aflat în aceeaşi oală cu cei menţionaţi anterior şi care şi-a recunoscut fapta, trage acum din greu. În urma acordului de recunoaştere, a primit o pedeapsă de 2 ani şi 11 luni cu suspendare. Acesta a recunoscut comiterea a trei infracţiuni – una de luare de mită, una de complicitate la luare de mită şi una de fals material în înscrisuri – când Ivanciu l-a instigat să semneze în fals acel proces verbal. Condamnarea, deşi cu suspendare, îi interzice să părăsească teritoriul României fără acordul instanţei, acord pe care n-a reuşit să-l obţină, o astfel de solicitare fiindu-i respinsă pe data de 10 aprilie a.c..
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare