Ideea înființării unei burse de cereale, evocată de Dacian Cioloș la Perieți
Aflat în turneu pre-electoral în Ialomiţa, liderul PLUS a vrut să „ia pulsul” fermierilor ialomiţeni. Cu o parte dintre cei care au dorit să dea curs invitaţiei fostului prim-ministru şi comisar european pe probleme de agricultură, Cioloş s-a întâlnit la ferma deţinută în Perieţi de Carol Costandache.
Printre subiectele abordate a fost şi cel al eventualului interes al agricultorilor ialomiţeni pentru înfiinţarea unei burse de cereale la Constanţa. Un demers considerat firesc de Cioloş, în contextul din ce în ce mai des invocat al concurenţei de pe piaţa internaţională: „Sunt câteva zone în Europa, unde producătorii, chiar dacă nu mai au nevoie de concentrarea fizică a producţiei, au nevoie să urmărească îndeaproape evoluţia preţurilor pieţei mondiale. Cu efect pozitiv asupra preţului de vânzare…De aici necesitatea unei burse agricole la Marea Neagră“.
Dacian Cioloş a amintit cu acest prilej şi de viitorul aşa-numitei Politici Agricole Comune, pe fondul discuţiilor din ce în ce mai susţinute despre eliminarea plăţilor directe decuplate de producţie şi găsirea unor mecanisme noi de susţinere a agriculturii. Iar un element central al amintitei noi politici, ar urma să fie cel al gestiunii riscului, mai exact de modul în care va fi asigurată constanţa preţurilor de pe piaţă şi, mai ales, a veniturilor producătorilor agricoli.
Pe agenda întâlnirii de la Perieţi s-a aflat şi problematica sistemelor de irigaţii, mai ales că toamna trecută a fost una săracă în precipitaţii ceea ce face ca grâul, mai ales, să se prezinte în acest moment, mult sub nivelul anului trecut.
Dacian Cioloş a fost interesat să afle ce le lipseşte fermierilor ialomiţeni pentru a putea asigura în totalitate necesarul de apă pentru plantele pe care le cultivă. Prilej pentru Carol Costandache şi Nicolae Sitaru să amintească, printre altele, de lipsa de organizare şi despre faptul că marii latifundiari nu au nici o garanţie că apa va fi prezentă pe canale la timpul potrivit: „S-a început un fel de heirupism în recondiţionarea vechilor sisteme în loc să fie refăcute. Ceea ce produce pierderi substanţiale pentru că se foloseşte o soluţie low-cost, cu dale care se fură adeseori sau cu folii pe care le distrug rozătoarele şi prin care apa se infiltrează…”.
Absenţa cadrului legislativ în domeniu s-a numărat printre problemele amintite de fermierii ialomiţeni în cadrul discuţiei despre modul în care funcţionează în acest moment sistemul de îmbunătăţiri funciare din România. În acest sens, s-a amintit despre necesitatea stringentă a unei reforme care să includă şi modul în care se face cadastrarea. „O schimbare în domeniu ar echivala cu restartarea agriculturii…” a fost concluzia cu care s-a despărţit Dacian Cioloş de gazdele sale, pentru a se îndrepta în trombă către vecinii din Călăraşi.
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare