Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

Senatorii au decis: „comuna Căzăneşti“ rămâne oraş


// AUTOR: Robert-Viorel Dincă

Legea organică privind trecerea localităţii de la statutul de oraş la cel de comună a fost „trântit” la vot de majoritatea PSD-ALDE. Asta, deşi proiectul iniţiat de deputatul liberal Gheorghe Tinel la începutul anului 2018 avea aviz favorabil şi raport de admitere.

Momentul este apreciat de iniţiatorul proiectului ca unul extrem de trist în istoria recentă a judeţului. Gheorghe Tinel aruncă „pisica” în curtea lui Marian Pavel, pe care îl consideră principalul responsabil de eşecul demersului: „PSD-ul, la decizia lui Pavel, care e şi secretarul Senatului, au decis să respingă proiectul de lege adoptat deja de Cameră. Adică locuitorii din Căzăneşti n-au voie să plătească taxe şi impozite de comună. Trebuie să plătească precum cei de la oraş pentru că aşa vrea PSD-ul! Deşi condiţiile de viaţă sunt, cel mult, de comună mai răsărită, deşi cu patru luni de zile înainte tot ei votaseră revenirea oraşului Băneasa la statutul de comună…”.

Pe o poziţie similară iniţiatorului proiectului de revenire a Căzăneştiului la statutul de oraş s-a situat în ziua votului din Senat şi Gabi Ionaşcu, cel care avea să califice ulterior atitudinea majorităţii drept „dispreţ faţă de cei 95,6% dintre cetăţenii care au răspuns cu „DA” la referendumul privind revenirea la rangul de comună, condamnarea la subdezvoltare a localităţii şi o încălcare flagrantă a drepturilor pe care le au cetăţenii din Căzăneşti”.

Cea mai recentă consultare populară pe tema schimbării statutului Căzăneştiului a avut loc la sfârşitul lunii aprilie a anului 2015, când majoritatea celor prezenţi la urne s-a pronunţat în favoarea revenirii la statutul de dinainte de 2004. Prezenţa scăzută la urne a invalidat, însă rezultatul referendumului…

Proiectul de lege iniţiat de deputatul Gheorghe Tinel fusese adoptat tacit în Camera Deputaţilor şi depus la Senat în luna iunie a anului 2017. A trebuit să mai treacă aproape opt luni pentru ca, în februarie anul trecut, proiectul să intre în dezbaterea Senatului cu raport de respingere din partea Comisiei de administraţie publică şi amenajarea teritoriului, în urma observaţiilor făcute pe marginea proiectului de Guvernul României. Documentul iniţiat de şeful liberalilor ialomiţeni a urmat circuitul firesc şi a fost retrimis comisiei raportoare în vederea reanalizării, soldată cu admiterea la limită, cu 5 voturi „pentru“ şi 4 „împotrivă“. Reintrat la începutul anului în dezbaterea Senatului, proiectul a fost respins cu 53 de voturi „contra“, 24 - „pentru“ şi două abţineri.

Ceea ce nu echivalează, însă, cu finalul tumultoasei poveşti a unuia dintre cele mai discutate (şi disputate) proiecte de hotărâre supuse votului în Parlamentul României.

Deputatul Gheorghe Tinel a precizat că va readuce proiectul de hotărâre în atenţia colegilor de Cameră la începutul sesiunii parlamentare de toamnă.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare