Alexei Darabanu, preşedintele USR Ialomiţa: „Alegerile în două tururi, o revenire la firescul lucrurilor”
USR a depus miercuri la Senat un proiect de lege prin care se încearcă modificarea Legii nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor publice locale.
Iniţiativa deputatului Tudor Benga şi a senatorilor Florina Presadă, Nicu Fălcoi şi Radu Mihail este o nouă încercare de revenire la alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin şi face parte din iniţiativa „Oameni noi în politică”.
Alexei Darabanu, preşedintele filialei ialomiţene a USR, consideră că, în cazul în care proiectul de lege va fi transpus în realitate, acesta va fi sinonim cu o aşteptată revenire la normalitate: „În condiţiile în care ne dorim cu toţii, sper, ca ţara asta să meargă într-o direcţie bună, demersul parlamentarilor noştri este unul cât se poate de firesc. La fel cum firesc e ca alegerile, mai ales când este vorba despre aleşii locali, să ofere şanse egale, inclusiv pentru cei aparent mai slab cotaţi. Ca să nu mai amintesc despre faptul că, dacă va deveni literă de lege, proiectul va fi un pas mare şi către asigurarea deplină a reprezentativităţii celor aleşi în fruntea comunităţilor locale”.
Potrivit proiectului depus la Senat, art. 101 din Legea 115/2015 ar urma să prevadă că „Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu a întrunit majoritatea, se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv primii doi candidaţi dacă sunt aflaţi în situaţie de balotaj. În urma organizării unui nou tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”.
Iniţiativa nu e nici nouă, şi nici singulară, proiecte similare fiind depuse anterior de PNL şi PMP, şi rămase „îngropate” în Camera Deputaţilor. În opinia iniţiatorului, deputatul Tudor Benga, alegerea primarilor în urma a două tururi de scrutin este „cel mai important proiect pentru a readuce România pe traiectoria unei democraţii funcţionale”. În opinia sa, actualul sistem de vot descurajează participarea la alegerile locale, sporeşte neîncrederea în sistemul electoral românesc şi favorizează în mod evident partidele mari.
La alegerile locale din 2012, prezenţa la vot a fost de 56,39%, în timp ce la alegerile din 2016, a scăzut la 48,43%.
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare