Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

Subvenţia pentru usturoi a crescut până la 3.000 de euro. În Ialomiţa există doar 6 cultivatori


// AUTOR: Andrei Banu / FOTO: Cultură de usturoi în comuna Andrășești, Ialomița

Circa 80% din usturoiul comercializat în toată lumea provine tocmai din China. Metodele de certificare din statul asiatic nu sunt tocmai de încredere, iar ani la rând specialiştii trăgeau un semnal de alarmă în acest sens. Potrivit lor, planta este pulverizată cu diferite substanţe chimice, care stopează creşterea, o albesc, dar o şi scapă de potenţialii dăunători. Nici tehnicile de cultivare din China nu par a fi tocmai în regulă. Chinezii ar fertiliza solul cu deşeuri umane netratate.

Primul an în care statul român îi sprijină pe cultivatorii de usturoi

În anul 2017, producţia de usturoi românesc a scăzut cu peste 11.000 de tone. La noi în ţară, cele mai mari suprafeţe cultivate cu usturoi se găsesc în judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Mehedinţi, Timiş, Dolj şi Teleorman.

Anul 2019 este, totuşi, primul în care statul român s-a gândit să acorde subvenţii cultivatorilor, după un program similar celui pentru tomate.

La începutul anului, s-a anunţat că subvenţia se va ridica la 1.000 de euro. Ulterior, după câteva luni de discuţii între autorităţi şi beneficiari, subvenţia a fost majorată semnificativ, la 3.000 de euro pe hectar – 13.950 de lei. Programul, pentru care termenul limită de înscriere a fost de 15 mai şi care va dura 3 ani, din 2019 până în 2021, n-a adunat prea mulţi agricultori în Ialomiţa. Situaţia ar putea fi pusă pe seama faptului că subvenţia iniţială, de 1.000 de euro, nu era tocmai una atractivă. Anunţul privind majorarea a apărut târziu, la mijlocul lunii aprilie. Practic, cei care s-au hotărât pe parcurs ar mai fi avut la dispoziţie o lună de zile să aplice.

Ordinul privind majorarea a fost publicat în Monitorul Oficial în ultima zi de înscriere.

În Ialomiţa, usturoiul creşte pe aproximativ 5 ha

Fiind o cultură de câmp, nu toţi se încumetă. Trei dintre cultivatori se află chiar în oraşul Amara. Unul deţine 1,07 ha, iar ceilalţi doi, câte 1 ha.

Tot un ha este cultivat de către un bărbat din comuna Cocora. Astfel de culturi mai sunt şi în satul Misleanu din comuna Perieţi (0,9 ha), dar şi în comuna Andrăşeşti (0,75 ha).


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare