Adjunctul DIICOT despre cazul Ţăndărei: Fluctuaţia de personal, o cauză importantă în întârziere
„Referindu-ne la cazul Ţăndărei, termen rezonabil înseamnă, totuşi, mai puţin decât perioada 2006-2019. DIICOT a fost sesizat cu 2006 cu cazul acesta. În 2010 a fost finalizat cu rechizitoriu de procuror. În 2011, dosarul a fost restituit de către instanţă pentru înlăturarea unor deficienţe în actul de sesizare. În 2012 a fost retrimisă cauza şi a fost întocmit un alt act de sesizare de către un alt procuror. Din 2012 până în 2019 - decembrie, cred, dosarul a fost pe rolul instanţei de judecată”, a spus Giorgiana Hosu la interviul din faţa comisiei de la Ministerul Justiţiei, potrivit Mediafax.
Hosu este actualul adjunct al DIICOT şi a susţinut, vineri, interviul pentru a ocupa funcţia de procuror-şef al Direcţiei. Procurorul a precizat că, probabil, şi la instanţă a existat fluctuaţie de personal, mai ales pentru că, potrivit standardelor CEDO, dacă un judecător iese la pensie, probele trebuie din nou administrate.
„Fluctuaţia de personal e o cauză importantă în întârzierea soluţionării dosarelor complexe. Atât la noi, cât şi la instanţă. În DIICOT sunt procurori vechi care, cu toată uzura pe care o dă o structură specializată, rezistă şi sunt la fel de eficienţi. E greu să te prezinţi în aşa fel încât să fie atractiv în acest moment”, a mai spus Hosu.
Cei 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi definitiv, în luna decembrie 2019, de Curtea de Apel Târgu-Mureş. Ancheta a fost deschisă după ce 180 de copii romi au fost găsiţi la cerşit în Anglia, iar datele arătau că cei mici au fost traficaţi de inculpaţi. Cazul a făcut mare vâlvă în 2010, când peste 180 de copii de etnie romă duşi la cerşit în Marea Britanie au fost identificaţi de autorităţile judiciare române şi britanice, care au semnat un acord pentru constituirea unei echipe comune de investigaţii pentru capturarea traficanţilor, această acţiune derulându-se la Ţăndărei.
Cristian Filip
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare