Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

Costin Telehuz, președintele ACCPT Ialomița: Ne-ar putea aștepta un nou an 2007


Preşedintele filialei ialomiţene a Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice completează „corul ” fermierilor care afirmă că, fără un minim de sprijin din partea Guvernului României şi al băncilor creditoare, agricultorii se vor trezi confruntaţi cu un nou an 2007. Seceta prelungită, peste care s-a suprapus şi criza provocată de pandemie, riscă să distrugă, la propriu, afacerile majorităţii celor pentru care agricultura a devenit un mod de viaţă.

Telehuz este de părere că se impune declararea stării de calamitate în agricultură, în condiţiile în care recolta de cereale de anul acesta este, în mare parte, compromisă: „Nu cerem nimic în mod special, suntem conştienţi că pentru toată lumea va urma o perioadă complicată. Dar, a devenit evident că fără un minim de intervenţie din partea statului sectorul agricol va fi afectat considerabil: „Cheltuielile pe care le-am făcut cu culturile pe care, în mod cert, vom fi nevoiţi să le întoarcem, nu sunt considerate deductibile. Va trebui să ne bazăm pe un document ca să putem solicita ajutor. Nu e de ajuns să sunăm la minister şi să spunem că în Bărăgan e secetă, va trebui să facem evidenţierea suprafeţelor şi a stării de fapt. Grâul şi orzul sunt, în mare măsură, compromise. Ajungem, mai ales că nici natura nu a fost generoasă din punctul de vedere al precipitaţiilor, în punctul în care dauna este ireversibilă”, ne-a declarat Telehuz.

Fermierul ialomiţean mai spune că speră, la fel ca şi colegii săi din ACCPT, ca guvernanţii să găsească şi portiţele legislative, dar şi sursele de finanţare în vederea acordării unui sprijin, fie şi simbolic. În opinia sa, declararea stării de calamitate este un prim pas pe calea dialogului între fermieri şi Guvernul României: „Despre despăgubiri nu putem discuta în condiţiile în care legea care prevedea acordarea acestora a fost abrogată. O şansă ar fi cea numită ajutor de stat, care, însă, trebuie acordat în funcţie de situaţia efectivă din teren. Din acest punct de vedere, situaţia din sudul Munteniei, din Oltenia, dar şi din sudul Moldovei, impune legiferarea urgentă a acordării acestui sprijin”, consideră Telehuz.

În ceea ce priveşte şansele ca ajutorul din partea statului să şi devină efectiv, preşedintele ACCPT Ialomiţa afirmă că, deocamdată, discuţiile purtate au fost mai degrabă neoficiale. Acestea s-au axat, în principal, pe ideea acordării de credite cu dobândă preferenţială şi garantată de statul român.

Costin Telehuz mai afirmă şi că declararea stării de calamitate este primul pas către salvarea efectivă a sectorului agricol în perspectiva anilor viitori. „Din culturile de cereale nu ne vom alege cu nimic anul acesta, iar faptul că ne-am apucat de semănat porumb nu ne oferă decât, cel mult, un răgaz de trei săptămâni, o lună cel mult. Nu vrem să ne plângem, dar devine clar că vor trebui adoptate măsuri clare şi rapide dacă nu vrem să ne confruntăm cu o situaţie care s-ar putea dovedi mult mai complicată decât cea din 2007”, a mai spus preşedintele ACCPT Ialomiţa.

Telehuz a precizat că, mai mult ca sigur, în sudul ţării nu se va recolta nimic de pe suprafeţele cultivate cu păioase, în timp ce producţia de rapiţă nu va depăşi decât în cazuri excepţionale, una-două tone la hectar.

În ceea ce priveşte porumbul, Telehuz anticipează, de asemenea, cu ochii pe prognoza meteo, recorduri negative de producţie, în condiţiile actuale de secetă pedologică extremă.

Robert Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare