Ionel Arion, preşedintele Federaţiei „Pro Agro”: „Actuala criză ne va schimba priorităţile”
Fermierul ialomiţean aflat la conducerea celei mai reprezentative dintre asociaţiile fermierilor români anticipează o perioadă în care priorităţile românilor, indiferent de statutul lor social, se vor schimba radical.
Ionel Arion consideră că actuala stare de criză va fi urmată de o perioadă de recesiune cruntă, în care deviza va fi, nici mai mult nici mai puţin - „Apă şi hrană”.
Experienţa acumulată până acum îl îndreptăţeşte pe Arion să aprecieze că, după ce se va fi încheiat criza epidemiologică, România, ca de altfel întregul continent, va intra într-o perioadă de criză economică aproape fără precedent: „Închipuiţi-vă că viaţa nu se va relua în ritmul obişnuit. Vor fi falimente crâncene, vor fi oameni în şomaj. Asta şi pentru că turismul nu-şi va reveni prea curând. Şi nici cea mai mare parte a serviciilor, care au trăit până acum pe chirii şi leasinguri. Toate acestea se vor transpune din toamnă încolo, în nevoia imediată a omului, cea de hrană şi de apă. În rest, nu va mai exista nimic, din acest punct de vedere...”, avertizează Arion.
Fără a fi în mod voit apocaliptic, fermierul ialomiţean trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că, dacă până acum România avea şansa de a avea, la Mioveni şi Craiova, doi giganţi care îi asigurau 20% din produsul intern brut, aceştia nu vor reveni prea curând în „business”. Cu consecinţele de rigoare în plan social: „În mod cert, odată cu schimbarea paradigmei la nivel planetar, cererea de autoturisme de pe piaţă va scădea consistent la nivel planetar. Nu vor mai exista vânzări pentru că nu vor mai exista cumpărători. Oamenii vor cumpăra sănătate, mai întâi, iar apoi mâncare...”, avertizează Arion.
Preşedintele Pro Agro” mai spune că nu ar trebui să panicăm opinia publică vorbind despre o „criză a pâinii”, ci, mai degrabă, despre una a umanităţii, în ansamblul ei.
Fermierul mai apreciază că miza perioadei care va urma după ce se va fi „stins” pandemia de coronavirus, va fi pe ceea ce se numeşte, în mod tradiţional, susţinerea şi implementarea ideilor de afaceri bazate pe procesare: „Procesare, producţie şi tot ce înseamnă producător local. Încurajarea producătorilor locali se va dovedi esenţială într-un viitor nu foarte îndepărtat. Cheia o va reprezenta, de fapt, scurtarea lanţurilor de aprovizionare. Distanţa de la furcă la furculiţă nu trebuie să depăşească 10 kilometri. Dacă ne uităm în jurul Sloboziei, această distanţă include Drajna, Cosâmbeşti sau Ciulniţa. Va trebui să reînvăţăm să producem tot ceea ce ne trebuie, aici, în zonă. Ca să nu mai fim tributari, precum în domeniul produselor lactate, şi e doar un exemplu acesta, al marilor actori de pe piaţa mondială” mai spune Arion.
Liderul Federaţiei întreabă şi cum de este posibil să exportăm porumb în Spania pentru a importa carne de porc carcasă. Ceea ce înseamnă un deficit imens de balanţă comercială. Evident, în favoarea spaniolilor... La fel se întâmplă şi în cazul cărnii de pasăre pe care polonezii, spre exemplu, o produc la preţul de 1,5 euro pe kilogram pentru ca în hipermarket-urile româneşti să ajungă la...un euro: „Preţurile de dumping şi concurenţa neloială sunt posibile pentru că 90% din piaţa românească de desfacere o avem pe hipermarket-uri care au adus în mijlocul oraşelor şi magazine de cartier, pentru că au văzut că este o pâine de mâncat. Problema este că mâncăm „pâinea” pe care ne-o dau ei, nu pe care o producem noi”, ne-a mai declarat Arion.
Preşedintele Federaţiei Naţionale „Pro Agro” a făcut aprecierile de mai sus pe fondul discuţiilor din ce în ce mai intense din rândul fermierilor pe tema secetei care, secondată de pandemia de coronavirus, tinde să compromită aproape total sectorul agricol românesc.
Robert-Viorel Dincă
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare