Primăriile din Ialomița sunt funcționale, dar în regim de avarie
Pe Florin Negraru, primarul comunei Platoneşti, apelul nostru telefonic l-a găsit la birou, unde încerca să pună ordine în agenda de lucru a zilei de luni: „Nu am avut parte de evenimente neplăcute, ca o primă măsură de siguranţă am restricţionat accesul locuitorilor comunei în clădirea primăriei. Cei care vin să-şi plătească fie amenzile, fie taxele şi impozitele iau contact exclusiv cu poliţiştii comunitari. Aceştia îi întâmpină la intrarea în clădire, le preiau banii, li se taie chitanţă pentru sumele respective şi la asta se rezumă interacţiunea cu personalul”, ne-a precizat Negraru. În ceea ce priveşte asigurarea funcţionării compartimentelor de specialitate din cadrul primăriei, Negraru spune că se lucrează în două schimburi, astfel încât programul să fie „acoperit” pe întreg parcursul zilei.
Cât priveşte gradul de încasare a taxelor şi impozitelor, Negraru ne-a precizat că acesta se situează undeva în jurul a 70%, cu aproximativ zece procente peste situaţia din perioada similară a anului trecut. Evident, printre factorii care au contribuit la scăderea numărului contribuabililor plătitori se numără şi restricţiile de circulaţie impuse de autorităţi, dar şi decizia prelungirii perioadei de acordare a bonificaţiei de 10% până la 30 iunie. La Platoneşti, se află în grija Primăriei un număr de 22 de localnici cu vârste peste 65 de ani.
Şi la Jilavele, cu excepţia faptului că a fost restricţionat accesul în clădirea care găzduieşte Primăria, activitatea se desfăşoară în regim (aproape) normal. Primarul Petre Ene-Miloievici ne-a declarat că a decis să reducă numărul persoanelor aflate în birouri fără a afecta activitatea: „Lucrăm cam şapte oameni pe „schimb” astfel încât să asigurăm continuitatea. Tot ce înseamnă probleme urgente de rezolvat, se rezolvă fără nici un fel de problemă. Dar, în general, oamenii au înţeles că trebuie să stea acasă. Se simte asta şi în modul în care se încasează taxele şi impozitele locale...”, afirmă Ene Miloievici. Singura problemă a comunităţii este, în aceste zile, vecinătatea cu comunitatea de romi din Bărbuleşti. Pentru a evita, pe cât posibil, contactul cu potenţialii purtători de coronavirus, primarul de la Jilavele afirmă că a decis să supravegheze, cu ajutorul Poliţiei, intrarea în comună: „Ne sperie Bărbuleştiul, sper să nu bubuie un focar de infecţie, pentru că acolo nu se respectă nici o regulă. Am luat legătura şi cu oamenii de la magazine să ne anunţe dacă e cazul şi supraveghem cu atenţie drumul dinspre Urziceni”, ne-a declarat edilul comunei Jilavele.
Şi la Coşereni s-a procedat la soluţii de avarie în vederea asigurării permanenţei la sediul primăriei. Lucian Tudorache ne-a precizat că se lucrează cu schemă redusă de personal, în ture de câte patru ore, astfel încât să fie rezolvate toate solicitările urgente ale locuitorilor comunei. Serviciul „Impozite şi Taxe” funcţionează cu o singură persoană, la fel ca şi cel de Stare Civilă. Asistenţa medicală la nivelul comunei este asigurată de trei medici de familie şi un stomatolog. Responsabilii de asistenţa socială sunt focusaţi în această perioadă pe cele 44 de persoane de peste 65 de ani, care au nevoie de ajutor suplimentar pentru a putea depăşi cu succes această perioadă. În Coşereni, dintre cele 31 de persoane aflate în izolare, 19 au scăpat luni de restricţiile autoimpuse.
Robert-Viorel Dincă
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare