Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

Avocatul Poporului a inclus Spitalul Feteşti pe lista locurilor de detenţie şi a centrelor de tortură

 La data de 4 iunie, Renate Weber a ţinut să şocheze din nou lumea medicală, trimiţând mai multor spitale din ţară o adresă prin care, în esenţă, le cere să demonstreze cu documente că nu au practicat şi nici nu practică deţinerea fără voie a persoanelor. Şi nici tortura...

Demersul Avocatului Poporului a vizat şi Spitalul Municipal „Anghel Saligny” din Feteşti, unitate de suport Covid, care şi-a notificat deja pacienţii şi pe aparţinătorii acestora în legătură cu solicitarea respectivă.

Avocatul Poporului a menţionat că spitalul din Feteşti este monitorizat în exercitarea a ceea ce se numeşte Mecanismul Naţional de Prevenire a Torturii, prin Domeniul de Prevenire a Torturii în centrele de detenţie.

Cererea primită de Liviu Patrichi, managerul Spitalului Municipal „Anghel Saligny” din Feteşti, în cursul săptămânii trecute este justificată de Renate Weber prin invocarea legislaţiei internaţionale, conform căreia „orice loc în care persoana este lipsită de libertate şi de unde nu poate să plece prin voinţa proprie este considerat loc de detenţie”: „În contextul actual, trebuie avut în vedere faptul că persoanele internate în spitalele Covid nu au posibilitatea părăsirii acestora decât în baza deciziei unei autorităţi. Mai mult decât atât, în aceste spitale sunt internaţi atât pacienţi simptomatici, dar şi asimptomatici şi suspecţi de Covid, aceştia neavând posibilitatea de a refuza internarea”, şi-a motivat cererea Weber.

Liviu Patrichi ne-a declarat că nu se pune problema să nu răspundă solicitării, dar a menţionat faptul că va solicita în mod sigur o amânare pentru că termenul de 10 zile în care ar trebui să-i dea curs este mult prea mic: „Problema noastră este legată de volumul foarte mare de informaţii pe care ar trebui să-l procesăm într-un interval foarte scurt. Mai ales că solicitarea Avocatului Poporului s-a suprapus şi peste un control al Curţii de Conturi care a solicitat resurse umane considerabile din spital. Majoritatea documentelor solicitate sunt în format fizic şi trebuie scoase din fiecare secţie în parte. Am făcut un calcul şi am ajuns la concluzia că ar trebui ca un număr de cinci-şase persoane să lucreze timp de două săptămâni, exclusiv pentru procesare şi îndosariere...”, afirmă Patrichi. Mai mult decât atât, o mare parte dintre informaţiile solicitate de Avocatul Poporului vor fi parte din raportul Curţii de Conturi: „Poate că era mai normal să vină ei în control în spital, nu să ne pună să trimitem noi datele”, mai spune Patrichi.


Mult mai vehement în exprimare, Salem Zahra (foto), directorul medical al spitalului, cataloghează solicitarea drept „o aberaţie născută dintr-o luptă politică extrem de periculoasă şi care acuză, practic, toate cadrele medicale din spitalele de suport Covid din ţară”: „Am vorbit în ultimele zile cu colegi de la mai multe spitale din ţară şi sunt cu toţii la fel de revoltaţi ca şi mine pentru faptul că sunt, practic, acuzaţie de detenţie abuzivă şi tortură. Suntem prinşi între două tabere fără a avea vreo vină. Ne întreabă dacă există restricţii în ceea ce priveşte accesul pacienţilor în afara salonului, în aer liber, când este ştiut de la începutul pandemiei că aceste restricţii au fost impuse. Şi sunt multe alte lucruri care frizează absurdul în adresa respectivă”, s-a revoltat Zahra.

Directorul medical al spitalului din Feteşti a exclus din start ipoteza reţinerii cu forţa a pacienţilor ajunşi în unitatea medicală şi afirmă că internările se fac în urma consimţământului pacienţilor. Iar plecarea din spital este, de asemenea, permisă sub rezerva că, în cazul pacienţilor confirmaţi ca infectaţi cu SARS-Cov-2, aceştia ies din spital preluaţi de autorităţi. Zahra a precizat că nimeni nu a fost reţinut împotriva voinţei sale şi că în cazul pacienţilor care au solicitat transferul, acesta s-a făcut în condiţiile impuse de legislaţia în vigoare pe perioada stării de urgenţă, respectiv a celei de alertă.

Directorul medical al spitalului din Feteşti s-a arătat revoltat şi în legătură cu faptul că Avocatul Poporului nu s-a declarat preocupat şi de abuzurile şi relele tratamente la care au fost supuse, nu o dată, cadrele medicale care au intrat în contact cu pacienţii afectaţi de coronavirus. În plus, acesta a catalogat drept aberantă şi solicitarea de a pune la dispoziţie regulamentul de funcţionare al spitalului care reprezintă, în fond, ceea ce Zahra numeşte „certificatul de naştere al unităţii medicale respective”.

Renate Weber a menţionat într-un comunicat de presă ce s-a dorit a fi lămuritor şi faptul că instituţia pe care o reprezintă are obligaţia de a monitoriza tratamentul aplicat oricărei persoane aflată în locurile de detenţie şi că prin activitatea de monitorizare doreşte să obţină asigurări că persoanelor internate le sunt respectate drepturile fundamentale şi demnitatea.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare