Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

Dan Popescu, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Ialomiţa: „Dacă era poluare cu amoniac în Slobozia, trebuia să evacuăm jumătate de oraş”


După ce în spaţiul public au apărut în ultimele zile informaţii despre poluarea cu amoniac produsă de combinatul chimic, oficialii Comisariatului Judeţean Ialomiţa al Gărzii Naţionale de Mediu au ţinut să liniştească opinia publică din municipiul-reşedinţă de judeţ.

Comisarul Dan Popescu, „responsabilul” pentru cele mai recente sancţiuni aplicate de instituţie Chemgas Holding, a precizat că, în ambele situaţii sancţionate, a fost vorba despre emisii de oxizi de azot în atmosferă. Emisii a căror vizibilitate ar fi fost facilitată de condiţiile meteorologice: „Intensitatea culorii fumului rezultat în urma activităţii combinatului este dată de gradul de umiditate a aerului. Cantitatea de oxizi de azot mai mare decât normalul a fost emisă după perioada de întrerupere a activităţii. Perioadă după care au termen 20 de ore să intre în parametrii normali în ceea ce primeşte emisiile în atmosferă. Am depistat că au ajuns la 36 de ore şi nici nu ne-au anunţat, prin urmare, în ianuarie, i-am sancţionat cu 15.000 de lei. Au pornit de la 300-400 mg/metrul cub şi ar fi trebuit să ajungă la 185. Valoare pe care au atins-o mai târziu cu 13-14 ore. De aici şi amenda, pentru că era în mod clar vorba despre poluare...”, ne-a explicat Popescu.

În opinia oficialului Gărzii de Mediu, incidentul care a dus la aplicarea sancţiunii de la începutul anului, rămas în memoria colectivă a slobozenilor drept „coada de vulpe”, s-ar fi datorat faptului că, după perioada lungă de inactivitate, fluxul tehnologic s-a reluat mai greu. Inclusiv din cauze imputabile personalului angajat în momentul repornirii instalaţiilor...

Un alt incident ar fi avut loc săptămâna trecută când un senzor al instalaţiei de amoniac de la staţia de acid azotic a semnalat fals un nivel scăzut al amoniacului. Instalaţia a fost scoasă controlat din funcţiune, iar timp de câteva minute, din duza instalaţiei au fost evacuaţi oxizi de azot, moment surprins într-o fotografie viralizată aproape instantaneu: „Au fost, într-adevăr, emisii de oxid de azot, datorate procesului tehnologic de oprire a staţiei. Dar, nici vorbă de poluare cu amoniac, este exclus...”, a menţionat comisarul Dan Popescu.

La sfârşitul lunii mai, Comisariatul Judeţean Ialomiţa a mai sancţionat Chemgas Holding cu 50.000 de lei după ce responsabilii companiei nu au anunţat autorităţile despre un incendiu survenit la o instalaţie de producere a acidului azotic aflată în probe şi care ar fi urmat să intre în fluxul normal de producţie în cursul lunii iunie.

Ştirea falsă despre poluarea cu amoniac a Sloboziei a ajuns inclusiv în presa centrală, fiind preluată la sfârşitul săptămânii trecute de mai multe portaluri de informaţii.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare