Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

Ionel Arion, preşedintele Federaţiei „Pro Agro”, cere preşedintelui Iohannis să nu promulge „Legea mirosului”


Adoptat anterior în Senat, proiectul de lege a fost adoptat săptămâna trecută, cu majoritate de voturi, şi de Camera Deputaţilor şi a ajuns, în vederea promulgării, în mapa de lucru a preşedintelui Iohannis.

Înaintea intrării efective în vigoare, Federaţia Naţională „Pro Agro” atrage atenţia, prin vocea lui Ionel Arion, preşedintele său, asupra câtorva aspecte care ar putea avea influenţe majore asupra activităţii agricultorilor români. În sensul că multe dintre fermele existente ar putea fi forţate să-şi înceteze activitatea, iar proiectele noi în domeniul zootehnic ar fi stopate, cu consecinţe dezastruoase atât în ceea ce priveşte dezvoltarea sectorului agricol respectiv cât şi în privinţa securităţii alimentare a românilor.

Arion atrage, în primul rând, atenţia asupra faptului că nu sunt deloc puţine cazurile în care au fost eliberate autorizaţii de construcţie pentru construcţii civile în mediul urban „fără a se ţine cont de exploataţiile existente din sectorul zootehnic”: „E suficient, pentru a înţelege demersul nostru de contestare a legii, să ne amintim de ce s-a închis, practic, activitatea Aeroportului Băneasa. Pentru că cineva a primit autorizaţie de construcţie pentru o vilă amplasată fix pe aliniamentul pistei. Suntem, practic, în aceeaşi situaţie, în care se încalcă în mod flagrant principiul primului venit, specific protecţiei mediului. Consecinţa directă ar fi că, odată promulgată legea, ar urma să ne găsim în situaţia în care autorităţile se vor confrunta cu un număr foarte mare de reclamaţii din partea fermierilor nedreptăţiţi. După ce primarii ar urma să extindă zona intravilană, dând locuri de casă noilor veniţi, aceştia din urmă le pot cere fermierilor, în virtutea prevederilor noului act normativ, să plece din zonă”, a nuanţat Ionel Arion.

În continuarea ideii de mai sus, Arion afirmă în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Iohannis că, pe fondul faptului că, în acest moment, nu există în România aparatură cu ajutorul căreia să se poată constata depăşirea unor valori olfactive, există, în schimb, premisa a ceea ce preşedintele „Pro Agro” apreciază a fi „decizii părtinitoare în detrimentul fermelor existente”: „S-a ajuns ca fermieri care au fermele în incinta localităţii sau în incinta fostelor IAS-uri, să-şi reclame noii vecini. Iar legea, în forma adoptată de cele două Camere ale Parlamentului, nu face altceva decât să le dea apă la moară „reclamagiilor de profesie” . Este acesta doar unul dintre motivele pentru care îi solicităm preşedintelui României să nu promulge legea, atâta timp cât nu este posibilă verificarea tehnică a unei eventuale depăşiri a disconfortului olfactiv”, a mai precizat Arion.

„Pro Agro” solicită autorităţilor responsabile tratarea problemei disconfortului olfactiv de o manieră „care să asigure protejarea fermelor deja existente, dar şi cu asigurarea mijloacelor tehnice care să poată constata, în mod obiectiv, eventualele depăşiri ale cotelor şi apariţia unui disconfort olfactiv.

Liderul Federaţiei „Pro Agro” atrage atenţia, în mod deschis, şi asupra faptului că aplicarea noilor prevederi legale s-ar putea reflecta în numărul românilor rămaşi fără loc de muncă: „În cazul în care actul normativ intră în vigoare, există riscul ca un număr mare de ferme să nu-şi mai poată continua activitatea, generând astfel un număr semnificativ de şomeri pe piaţa muncii şi, în acelaşi timp, slăbind independenţa alimentară a României”.

O altă consecinţă directă a promulgării legii ar putea fi, atrage atenţia Ionel Arion, creşterea preţurilor la produsele alimentare de origine animală: „În cazul în care vor exista controale care să genereze sancţiuni pecuniare în dauna fermierilor, acestea vor constitui majorări ale preţului produselor comercializate, prin adăugarea contravalorii sancţiunii la costul total al produsului. Ca efect de domino, ar rezulta o lipsă de competitivitate în raport cu produsele provenite din import. Ne vedem obligaţi să insistăm în legătură cu tratarea responsabilă a problemei creată prin stânjenirea fără motiv a activităţii fermelor româneşti pentru motive care nu pot fi demonstrate cu ajutorul măsurătorilor”.

Legea trimisă spre promulgare la Palatul Cotroceni este considerată ca inoportună cu atât mai mult cu cât elaborarea acesteia s-a făcut fără ca mediul asociativ şi partenerii sociali să fie consultaţi. În plus, Ionel Arion nu se fereşte să afirme că iniţiatorii demersului legislativ sunt rupţi de realitatea din teritoriu, în sensul că nu cunosc impactul negativ care ar urma să fie resimţit de către fermieri: „Măsurile impuse de această lege sunt mult mai drastice decât cele impuse de legislaţia europeană în domeniu, iar revolta fermierilor este perfect îndreptăţită în momentul în care constată, cu surprindere, că propriul cadru legislativ, nu cel european, le îngreunează în mod nejustificat activitatea. Iniţiatorii nu au ţinut cont de faptul că agricultura românească nu înseamnă doar grâu şi porumb. Sectorul agricol românesc înseamnă şi procesare primară, adică zootehnie”, a punctat liderul Federaţiei Naţionale „Pro Agro”.

Aşa numita „Lege a mirosurilor” a fost iniţiată de parlamentarii USR Allen Coliban şi Cornel Zainea cu scopul declarat de a combate poluarea olfactivă din oraşe. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, pe 17 iunie, cu 309 voturi „pentru” şi o abţinere.

Robert-Viorel Dincă


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare