Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

4 primării şi o şcoală din Ialomiţa, implicate! Dosarul achiziţiilor trucate de milioane de euro a ajuns la DNA. Sunt vizate şi fapte de corupţie


La începutul anului, mai exact pe data de 9 ianuarie a.c., poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din Giurgiu au efectuat peste 100 de percheziţii, în Bucureşti şi în 25 de judeţe. În judeţul Ialomiţa, percheziţiile au avut loc la persoane bănuite că ar fi cauzat un prejudiciu de 2.000.000 de euro prin infracţiuni de fals şi de serviciu. Concret, în judeţul nostru, poliţiştii giurgiuveni au făcut 5 percheziţii, la 4 primării şi la o şcoală.

Restul de 97 de percheziţii au avut loc în şcoli şi în primării din ţară, fiind vorba despre materialele supraevaluate (camere de supraveghere), şi achiziţii fictive, iar aici vorbim despre cloramină, băncuţe şi materiale PSI. La nivelul judeţului Ialomiţa au avut loc doar ridicări de documente şi audierea a 5 persoane din 4 primării şi o unitate de învăţământ. În privinţa unităţii de învăţământ a fost vorba despre Şcoala Manasia.

Percheziţiile s-au desfăşurat în 25 de judeţe precum şi în Bucureşti, la domiciliile unor persoane şi la sediile unor societăţi comerciale şi instituţii.

Acţiunea a avut loc în cadrul unui dosar penal instrumentat de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Giurgiu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, fiind efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de ameninţare, falsificarea de instrumente de plată, abuz în serviciu, fals intelectual, delapidare şi instigare la abuz în serviciu.

Prejudiciul, 2.000.000 de euro! DNA a preluat cazul

Din cercetări a reieşit că mai multe instituţii din ţară ar fi efectuat plata unor achiziţii fictive pentru mărfuri care nu ar fi intrat niciodată în patrimoniul instituţiei sau plata unor facturi pentru mărfuri supraevaluate, pentru care achiziţia era nejustificată, neexistând referate de necesitate sau recepţii ale mărfurilor achiziţionate.

Aceste achiziţii ar fi fost făcute de la diferite societăţi comerciale care nu au personal angajat, sunt administrate de aceleaşi persoane fizice, au sediul social şi domiciliul fiscal stabilite la adrese apropiate şi care au înregistrat venituri doar din încasări de la unităţi administrativ-teritoriale, instituţii de învăţământ şi alte instituţii.

Săptămâna aceasta, cele 4 primării şi şcoala vizată de percheziţii au primit adrese de la DNA prin care li s-au cerut copii de pe actele contabile – facturi, OP-urile cu care s-au plătit produsele-fantomă sau supraestimate. Asta înseamnă că procurorul de la Parchetului de pe lângă Judecătoria Bolintin-Vale, judeţul Giurgiu, după arestarea preventivă a administratorilor acestor firme, dar şi după ce a luat primele declaraţii, a constatat că au fost comise şi fapte de corupţie. Prin urmare, pentru a nu altera ancheta penală, a declinat dosarul la DNA – Structura Centrală. Iar procurorii anticorupţie au şi demarat cercetări aprofundate, dovadă stând noile cereri trimise primăriilor pentru a primi documentele contabile care au legătură cu acele firme din satul Potcoava, judeţul Olt.

Sorin Duţu


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare