Aeroportul Alexeni mai așteaptă «pețitori»
Data de 14 septembrie a trecut fără ca vreun investitor strategic să depună la Consiliul Judeţean Ialomiţa ofertă de participare la licitaţia în urma căreia ar fi trebuit stabilit numele celui care va concesiona fosta bază militară aeriană din apropierea comunei Alexeni.
Surse din interiorul administraţiei judeţene ne-au confirmat că ora 16.30 a zilei de luni a trecut fără ca ofertanţii să se înghesuie să dea curs invitaţiei de participare la licitaţie.
E drept că au fost achiziţionate un număr de trei caiete de sarcini, dar, din câte se pare, condiţiile impuse de specialiştii administraţiei judeţene pentru concesionarea terenului şi a clădirilor care se află încă pe locaţia de la Alexeni i-au făcut, cel puţin pentru moment, să se rezume la plata celor 500 de lei ceruţi de CJI pentru achiziţionarea caietului de sarcini. Numele celor trei posibili investitori care au achiziţionat caietul de sarcini fără să mai depună şi oferta de participare la licitaţie rămân secrete, într-o încercare a conducerii Consiliului Judeţean Ialomiţa de a încuraja o a doua tentativă de concesionare a obiectivului intrat în patrimoniul judeţean la sfârşitul anului 2017.
Conform prevederilor legale în vigoare, un nou termen limită pentru depunerea ofertelor a fost stabilit peste 20 de zile. Cu precizarea că, dacă la noul „dead-line” va fi depusă o singură ofertă, aceasta ar urma să fie declarată câştigătoare. Iar în situaţia în care nici la a doua „strigare” obiectivul nu va fi de interes pentru potenţialii investitori, autorităţile judeţene ar putea modifica datele incluse în caietul de sarcini pus la dispoziţia celor interesaţi.
Conform documentaţiei aprobate în şedinţa de Consiliu Judeţean de la sfârşitul lunii iulie, Aeroportul Alexeni va fi concesionat pentru o perioadă de 49 de ani, la o valoare minimă a redevenţei anuale de puţin peste 4.100.000 de lei fără TVA. Asta, în condiţiile în care valoarea de piaţă estimată a terenului şi bunurilor care compun încă fosta bază militară a fost stabilită la 102.706.912,85 lei. Adică de aproximativ trei ori şi jumătate mai puţin decât în momentul preluării obiectivului de la Ministerul Dezvoltării.
CJI anunţase că, în calitate de concedent, va oferi câştigătorului licitaţiei o facilitate fiscală. Aceasta constă în valoarea anuală a redevenţei plătită, care va fi de 10% din valoarea redevenţei anuale ofertată de câştigător până la finalizarea lucrărilor de execuţie, dar nu mai mult de şase ani pentru investiţia în ceea ce se doreşte a fi viitorul aeroport de importanţă regională. Specialiştii administraţiei judeţene stabiliseră că, dacă la finalul celor şase ani câştigătorul licitaţiei nu va finaliza obiectivul ar urma să achite CJI întreaga valoare a redevenţei pentru respectivul interval.
Robert-Viorel Dincă
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare