Consiliul Județean caută teren pentru viitorul complex de gestionare a deșeurilor
În cea mai recentă reuniune, Legislativul Judeţean a aprobat un proiect de hotărâre care vizează achiziţionarea unui teren cu suprafaţa de 5 hectare, pe care ar urma să fie construite mai multe instalaţii prevăzute în Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor. În documentul asumat de consilierii judeţeni încă din luna aprilie se menţionează necesitatea construirii unui complex care să includă o staţie de sortare pentru deşeurile reciclabile colectate separat. Capacitatea de sortare va fi de 10.000 de tone anual şi va avea o suprafaţă de 0,5 hectare. Staţia de sortare va fi dublată de o staţie de compostare în sistem închis cu capacitatea de 15.000 de tone anual pentru care este nevoie de 1,4 hectare de teren.
Complexul ar urma să includă şi instalaţii de tratare mecano-biologică cu bio-uscare, pentru tratarea deşeurilor reziduale, cu o capacitate de prelucrare mecanică de 15.000 de tone anual şi biologică de 12.000 de tone anual.
Realizarea acestor instalaţii se impune în vederea asigurării tratării corespunzătoare a deşeurilor municipale şi a celor asimilate acestora, în ideea de reducere a cantităţii de deşeuri eliminate prin depozitare sau soluţii alternative de reciclare.
Pentru iniţierea achiziţiei studiului de fezabilitate necesar realizării instalaţiilor ce vor intra în componenţa viitorului complex era nevoie de punerea la dispoziţie a terenului aferent. Or, nici o unitate administrativ-teritorială membră a ADI-Eco 2009 şi nici Consiliul Judeţean nu dispune în acest moment de teren care să îndeplinească minimul de condiţii impuse de legislaţia în domeniu şi pe care să-l pună la dispoziţie în vederea implementării investiţiei prevăzute ca parte a Sistemului de Management al Deşeurilor în judeţul Ialomiţa.
Judeţul nostru are o situaţie cu totul specială din acest punct de vedere, în sensul că, până acum nu a fost realizat un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor prin POS Mediu 2007-2013. Prin urmare, nici nu au fost realizate investiţii ca urmare a existenţei depozitului conform deţinut şi operat la Slobozia de SC Vivani Salubritate SA.
Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor recomandă ca măsură cu grad mare de prioritate, iniţierea în regim de urgenţă de către CJI a unui proiect pentru implementarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor. Proiectul ar putea fi finanţat din fonduri POIM.
Mai mult decât atât, Ministerul Fondurilor Europene a comunicat faptul că instalaţiile de tratare mecano-biologică sunt obligatorii pentru îndeplinirea aşa-numitelor reguli Malagrotta pentru reducerea cantităţilor de deşeuri depozitate. Realizarea acestora este prioritară în actuala perioadă de programare şi ulterior, în cadrul PNRR, existând posibilitatea de a nu mai putea fi finanţate în cadrul viitorului program operaţional PODD.
Conform unui amendament formulat de Marian Pavel, preşedintele CJI, preţul total al tranzacţiei nu poate depăşi suma de 400.000 de lei cu TVA pentru terenurile situate în extravilanul localităţilor – cu acces la utilităţi şi infrastructura rutieră şi 750.000 de lei pentru terenurile situate în intravilan.
Procedura internă pentru achiziţie urmează să fie aprobată prin dispoziţie a preşedintelui Consiliului Judeţean.
Robert-Viorel Dincă
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare