Inițializează o căutare

PSD
SAMGPL

Doi ani cu suspendare pentru primarul din Valea Ciorii și cumnatul său

Marţi, 20 septembrie, Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat definitiv în dosarul penal al edilului comunei Valea Ciorii, Ştefan Ionescu, şi al cumnatului său, Sforaru Ion. După ce la începutul anului, Tribunalul Ialomiţa i-a condamnat pe ambii inculpaţi la câte 3 ani de închisoare cu executare, instanţa de apel le-a redus pedepsele la 2 ani cu suspendare.

Totodată, Curtea de Apel le-a redus şi interdicţiile de a fi aleşi în autorităţile publice sau de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat de la 4 ani la 2 ani.

Ionescu şi Sforaru vor presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile în cadrul Primăriei Valea Ciorii sau în cadrul Primăriei Scânteia.

În plus, fiecare inculpat are obligaţia de a urma un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune Ialomiţa.

În urma acestei decizii a Curţii de Apel se impun două precizări: prima, edilul Ştefan Ionescu şi-a pierdut mandatul, iar a doua, cumnatul său, Sforaru Ion, nu este decedat, cum eronat am menţionat în articolul de marţi.

Sforării ...cu Sforaru pentru subvenţii

 Pe data de 4 septembrie 2020, în plină campanie electorală pentru alegerile locale, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a 3 inculpaţi pe rolul Tribunalului Ialomiţa. Este vorba despre Ştefan Ionescu, primarul comunei Valea Ciorii, Sforaru Ion, fost reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Animale, şi despre inculpata Asociaţia Imaşul.

Cumnatul primarului, Sforaru Ion, la data faptei reprezentant al Asociaţiei Crescătorilor de Animale Imaşul Valea Ciorii, a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunii de folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Asociaţia Imaşul Valea Ciorii a fost trimisă în judecată pentru aceleaşi infracţiunii.

Ionescu Ştefan a fost inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, şi obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că în perioada 2013-2019, reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Imaşul Valea Ciorii, cu sprijinul inculpatului Ionescu Ştefan, în calitatea menţionată mai sus, a folosit cu rea-credinţă la APIA, mai multe documente care conţineau date false şi inexacte (contracte de concesiune, centralizatoare, adeverinţe, etc.). Bineînţeles, scopul lor a fost de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unice, pentru o suprafaţă de teren mai mare decât cea pe care o deţinea asociaţia în acte.

O parte dintre acele documente i-au fost puse la dispoziţie fermierului de către primar. Printre ele, DNA a găsit inclusiv o hotărâre de consiliu local privind concesiunea unui teren, falsificată, care menţionează o suprafaţă de teren concesionată mai mică (168,34 hectare) decât cea menţionată în cererile de suprafaţă (188,70 hectare).

Prin aceste demersuri, Asociaţia Imaşul Valea Ciorii a obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 660.740 lei. APIA s-a constituit parte civilă cu suma de 660.541 lei.

Cristian Filip



Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare