Guardul Marius Cîmpean a dat în judecată Primăria Fierbinți-Târg
Dacă vreunul dintre cititorii noştri mai avea vreo umbră de îndoială în legătură cu faptul că viaţa are haz şi în afara platourilor pe care se filmează serialul Las Fierbinţi, episodul despre care urmează să relatăm risipeşte total umbra respectivă.
Unul dintre cele mai recente dosare înscrise pe rolul Tribunalului Ialomiţa îl are ca protagonist pe fostul viceprimar al oraşului Fierbinţi, Marius Cîmpean.
Acţiunea deschisă de fostul viceprimar are ca obiect contestarea deciziei de concediere care a rezultat din încercarea de reorganizare a activităţii primăriei făcută de majoritatea PNL-USR din Consiliul Local.
Nimic surprinzător, până aici, veţi spune. Şi nu avem cum să vă contrazicem. Numai că surpriza noastră, pe cale să se transforme în surpriza a măcar o parte dintre cititorii noştri, a fost aceea de a constata că actualul director al Centrului de Servicii Sociale de la Fierbinţi a fost ejectat din primărie din postura de guard.
Petentul solicită instanţei anularea notificării nr. 5014, trimisă lui Cîmpean la data de 29 iunie a.c. şi, mai grav pentru bugetul local al oraşului, plata de daune morale în cuantum de 5000 de euro la care se adaugă şi plata de despăgubiri egale cu valoarea salariilor actualizate, precum şi a celorlalte drepturi băneşti de care ar fi beneficiat în conformitate cu prevederile art. 80 din Codul Muncii.
Interesant este faptul că încetarea relaţiilor de muncă dintre Cîmpean a fost rezultatul nu al unei decizii de desfacere a contractului de muncă, aşa cum ar fi fost firesc, ci al unei simple notificări. În acest act, emitentul preciza că postul ocupat de destinatarul documentului a fost desfiinţat în temeiul art. 65 din Codul Muncii şi că după 20 de zile lucrătoare de la momentul emiterii notificării, efectele contractului de muncă nr. 125 urmează să înceteze.
Modul în care a fost redactată notificarea respectivă reprezintă unul dintre argumentele pe care îşi întemeiază fostul viceprimar cererea de chemare în judecată. Cîmpean a precizat că notificarea respectivă nu conţine motivele care au determinat concedierea, lista cu locurile de muncă disponibile în unitate şi nici termenul în care angajatul poate opta pentru ocuparea unui loc de muncă vacant.
Mai mult decât atât, petentul reclamă faptul că desfiinţarea locului de muncă devine efectivă doar în momentul în care
postul respectiv nu se mai regăseşte în organigramă.
Cîmpean se prevalează şi de faptul că, în notificarea primită se precizează în mod expres că au fost desfiinţate doar 7 posturi. Or, desfiinţarea unui post în baza prevederilor art.65 din Codul Muncii presupune desfiinţarea tuturor posturilor din cadrul societăţii angajatoare.
În ceea ce priveşte prejudiciul moral cauzat de încetarea relaţiilor contractuale cu UAT Fierbinţi-Târg, Cîmpean consideră că acesta există în condiţiile în care este evident că a fost privat în mod nelegal de dreptul la muncă şi de cel de a primi o remuneraţie în schimbul muncii prestate, în condiţiile în care, în România anului 2022, dreptul la muncă este garantat de legea fundamentală şi nu poate fi îngrădit sub nici o formă.
Primul termen în dosarul 964/98/2022 a fost stabilit pentru data de 9.01.2023.
Privind în perspectivă este de urmărit evoluţia poveştii, în sensul că e cel puţin incitant de văzut dacă, în situaţia în care va avea câştig de cauză şi, prin urmare va fi reintegrat pe postul de guard la primărie, Marius Câmpean, absolvent al Facultăţii de Psihologie va decide să renunţe la postul de director al Centrului de Asistenţă Medico-Socială din Fierbinţi-Târg, în care a fost numit la data de 21 septembrie, printr-o decizie a preşedintelui Consiliului Judeţean, după ieşirea la pensie a lui Daniel Teodorescu.
O acţiune similară celei declanşată de Marius Cîmpean a fost iniţiată şi de Florina Bucheru, disponibilizată, la rândul său, din postul de guard, în condiţii similare celor invocate în cazul lui Marius Cîmpean.
Robert-Viorel Dincă
Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.
Citește Condițiile de utilizare