Inițializează o căutare

SAMGPL

Adio investiție de 50 de milioane de euro la fabrica de la Ciulnița

La începutul acestei luni, compania Clean Tech din Ciulniţa a notificat Ministerul de Finanţe că renunţă la proiectul construirii celei de-a doua fabrici de făinuri proteice şi inclusiv la ajutorul de stat de 14 milioane de euro. În adresa trimisă, managerul firmei cere scuze pentru situaţia creată, dar şi menţionează motivele renunţării la proiectul de 50 de milioane de euro pe care voiau să-l implementeze la Ciulniţa. Astfel, Marius Vlădescu menţionează „numeroasele controale nejustificate din partea autorităţilor locale din ultimele 12 luni, presiunea politică locală şi nu în ultimul rând multitudinea de reclamaţii venite din partea unui mic număr de locuitori din zonă“. Potrivit lui Vlădescu, protestatarii sunt sprijiniţi de factorii politici locali şi de autorităţi), iar asta le-a dat un semnal foarte clar că riscul unei investiţii de peste 40 de milioane de Euro în această localitate este mult prea mare şi nu poate fi controlat.


Aşadar, 50 de milioane de euro s-au dus pe apa sâmbetei pentru un judeţ eminamente agrar şi sărac în acelaşi timp, şi vor ajunge în altă localitate din ţară.

Reamintim că în data de 19 aprilie a.c., Ministerul de Finanţe a notificat fabrica de la Ciulniţa că o consideră partener strategic şi că în acest context i-a fost aprobat un ajutor de stat în cuantum de 14 milioane de euro. Suma avea ca destinaţie proiectul de investiţii - „Construire hală de producţie făină proteică, linii de procesare şi anexe“. Noul proiect al firmei Clean Tech necesita 50 de milioane de euro şi doar 14 milioane erau de la Statul Român. Diferenţa de 36 de milioane de euro urma să fie alocată de firma-mamă din Germania în termen de maxim 6 luni de la semnarea acordului-cadru de finanţare cu Ministerul de Finanţe.

Una dintre condiţiile puse de Statul Român pentru investitorul german era ca la finalizarea proiectului, firma să plătească cele 14 milioane de euro sub formă de taxe şi impozite. Adică, direct către bugetul de stat.

În acest context era de apreciat faptul că fabrica Clean Tech nu a cerut niciodată alte facilităţi de la Statul Român sau de la Primăria Ciulniţa. Spre exemplu, pentru investiţia niponă de 6 milioane de euro, care se va derula la Feteşti, unul dintre punctele intens dezbătute a fost faptul că japonezii au cerut facilităţi şi de la autorităţile locale. Mai pe româneşte, au cerut şi pe mă-sa şi pe ta-su! Pe când Clean Tech, pentru investiţia de 50 de milioane de euro (de 10 ori mai mare decât cea niponă), pe propriul teren, achiziţionat în continuarea actualei fabrici, nu a cerut nimic. Doar linişte şi pace! Nu au primit, aşa că vor construi cea de-a doua fabrică undeva prin Vâlcea - Gorj, sătui fiind de scandalul din Slobozia - Ciulniţa.

Şi cum nimeni nu este profet în ţara sa, nici Clean Tech nu este considerat un partener strategic de politicienii locali, ci şi de partenerii externi din domeniu. În urmă cu ceva timp, la Ciulniţa au sosit reprezentanţii companiei Nestlé, cea mai mare companie de produse alimentare şi băuturi din lume. Vizita a avut loc în contextul în care Nestlé are şi o divizie de mâncare pentru animale şi au auditat Clean Tech în vederea desemnării fabricii de la Ciulniţa ca furnizor oficial de făinuri proteice. După cei de la Nestlé, la Clean Tech au poposit cei de la MARS care controlează 36% din piaţa de hrană pentru animale de companie din România. Pe locul doi este Nestle cu 23,7% potrivit unor studii de piaţă oficiale.

Cele două vizite nu au fost protocolare, ci o recunoaştere a valorii fabricii din Ciulniţa, care exportă 95% din producţie. Concret, Clean Tech a exportat anul trecut făinuri proteice de 18 milioane de euro fiind, aşadar, cel mai mare exportator din judeţ.


Toate informaţiile publicate pe acest site de către administrator/webmaster sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.


Lăptăria cu caimac
Polaris


Comentarii prin Facebook
Citește Condițiile de utilizare